Thursday 27 February 2014

resepi cikYAN: Tom Yam Keboom


selalu makan kat kedai, order tomyam rasa mabeles giler.
sampai air hidung melelehkan?
apa rahsia kedai-kedai tomyam ni?
meh nak share sket.
bahan rahsianya ialah
.
.
.
.
.
.
.
sumber: GOOGLE

3 step utk masak. sap sap. siap.

1. Tumis. Bawang bombay, bawang merah, bawang putih (ketuk), serai (ketuk), daun limau purut, cili padi ikut tahap kepedasan korang dan secukupnya Thai Chili Paste. Sampai wangi dapur hingga ke pintu depan ye.

2. Masukkan air secukupnya, perahan air limau nipis, serbuk cukup rasa, garam dan ayam. Kacau sebati, biarkan mereneh.

3. Bila ayam dah masak, blh masukkan sayur spt kobis bunga, brokoli, carrot, cendawan dan tomato. Ikutla apa yang ada dlm peti ais tu. DONE!

bila banyak sampah, baru macam kat kedai. ye ke idok? hikhik



kan senang tu. xpyh nak beli-beli lagi. masak banyak, boleh makan banyak kali. tambah nasi sampai kerak periuk nasi. suami pun cepat boroi. tak suka ayam, nak seafood, campak segala hidupan laut dlm tu. tak suka sayur, tglkan je step last tu. takde sape nak marah aih. yg penting masak ikut lidah sendiri. daaaa.






No comments:

Post a Comment