Monday 6 April 2015

Resepi Baby: Chicken Stock

Salam

*Huk huk huk*
Tumpang lalu abang lelabah. Ini tempat saya. Blh cari port baru ye.

Lately, mama si Fal ni rajin pulak masak makanan dia. Lepas dua kali beli, rasa mcm *yark* je baik buat sndri baru puas hati. Tak sedap pun sendiri buat, tapi confirm la sedap makan tak cukup kan. 

Ok sorry for be hiatus for a long time. Anak pun dah 9bulan turns 10months this 16th. So, skip la part puree tu dulu. Ada rajin kita hapdet. Ini benda paling basic ibu2 yg nak intro solid food kena ada. CHICKEN STOCK.

Bahan:
Air, bawang holland, bawang putih, halia, ayam (bahagian bertulang lagi bagus, kalau guna isi lps siap stock blh simpan isinya), kentang, lobak merah, saderi (xtw eja), leeks.

P/s JO buat stock using Bay Leaves. Apa beza rasanya ye? Me ada oregano je kat umh tu yg xltk.

Cara: 
1) Rebus semua sehingga 2/3jam atau isi ayam tanggal dr tulang.
2) Toskan air rebusan simpan dlm bekas ke dalam chiller semalaman. 
3) Isi rebusan blh asingkan. Kalau macam me, ayam tu amik isi kisarkan. Begitu jgk dgn lobak dan kentang. Lps kisar simpan dlm bekas kiub kecil utk frozen. Senang next time nak masak mknn anak. Yg lain me buang je.
4) Esoknya keluarkan air rebusan, buangkan lapisan myk dibahagian atas dan blh masukkan dlm kiub kecil utk di frozenkan.


Simple je kan? Takyah susah payah beli mahal2 siap Cas Penghantaran bagai bila rasa, kucing pun taknak makan. Ini major ingredient utk baby foods. Kalau puree kita guna BM/FM kan? Ini adalah kinsep yg sama. Nnt yan hapdet psl beli mknn xsesap tu.

Da...

No comments:

Post a Comment